dinsdag 23 november 2010

Intranet als motor voor productiviteit


Jane McConnell van Netstrategy JMC heeft een rapport geschreven over de trends op het gebied van intranetten ( zie de samenvatting van het rapport).

Zij constateert de volgende vijf trends:
  1. Het intranet wordt de voordeur voor toegang tot informatie en applicaties. Zij noemt dit de "workplace web"
  2. Het intranet wordt steeds meer gericht op teams. Project- en samenwerkingsruimtes worden meer geïntegreerd.
  3. Het intranet wordt steeds meer gericht op mensen. Interne sociale netwerken en sociale media worden in het intranet opgenomen.
  4. Het intranet wordt steeds meer real-time met micro-blogging en web-conferencing.
  5. Het intranet wordt steeds meer plaatsonafhankelijk en toegankelijk via mobiele apparaten.
Ik herken deze trends wel en toch heb ik er ook wel bedenkingen bij:
  • Verschillende organisaties hebben verschillende uitdagingen. Zij zullen investeringen in hun intranet willen plaatsen in het licht van hun specifieke uitdagingen. De wijze van inrichting van deze vijf punten zal dus per organisatie sterk verschillen. Zo zal ook de verdeling van aandacht tussen de vijf trends sterk verschillen. Het simpelweg overnemen van deze vijf trends als "best-practice" is daardoor iets te kort door de bocht.
  • De definitie van het intranet is sterk aan het veranderen. Waar het intranet 10 jaar geleden nog een interne websites was (vaak in plaats van het personeelskrantje en het personeelshandboek), komt het intranet in de definitie van Jane steeds dichter bij het primaire proces te liggen. Ordentelijk informatiemanagement wordt daarmee een belangrijk item, bijvoorbeeld vanwege transparantie en verantwoording. De trend om het intranet ook te koppelen aan workflow en archiefvorming wordt echter (nog) hier herkend.
Mijns inziens wordt het intranet een steeds belangrijker middel voor organisaties. Het is de plek waar mensen digitaal werken en samenwerken. Het is daarmee een plek waar productiviteit kan worden gewonnen en verloren. Het intranet moet dus aansluiten op de wijze waarop mensen werken. Binnen organisaties zijn er veel verschillende werkwijzen, passend bij de rol van mensen binnen die organisatie, maar ook passend bij individuele voorkeuren en gewoontes.

Het simpel weg overnemen van de vijf genoemde trends is daarom een gemiste kans. Organisaties zullen de investeringen in hun intranet moeten relateren aan de bijdrage die het intranet aan hun bedrijfsdoelen kan/moet leveren, aan de wijze waarop mensen werken en samenwerken en aan de wijze waarop organisaties zich moeten/willen verantwoorden aan hun stakeholders. Pas dan kan het intranet een motor voor productiviteit zijn.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007