donderdag 23 oktober 2008

Verantwoordelijkheid of bevoegdheid

Op de website van net Nederlandse Centrum voor Sociale Innovatie is ook een gedeelte gereserveerd voor "2.0" (verrassend dat "2.0" een soort merk aan het worden is). Binnen de site is ook aandacht voor leiderschap aan Werknemer 2.0: (http://www.ncsi.nl/2punt0/Aansturing%202.0/).

Een van de veel voorkomende thema's op dit gebied is dat van verantwoordelijkheid. Generatie Y wil graag verantwoordelijkheid op het werk. Wat daar in ieder geval mee bedoeld wordt, is dat men bevoegdheid wil om keuzes te maken, om zelf inrichting te geven aan het werk. De idee daarachter is dat de medewerker 2.0 dan beter gemotiveerd is en daarmee een hogere productiviteit heeft.

Bevoegdheid is volgens Van Dale: het recht tot het uitvoeren van een handeling.

Verantwoordelijkheid gaat echter verder: de verplichting om ervoor te zorgen dat iets goed verloopt (zie http://nl.wiktionary.org/wiki/verantwoordelijkheid).

Mijn persoonlijke ervaring is dat verantwoordelijkheid (als het mis gaat) nogal eens omhoog wordt gedelegeerd. Zeker waar het naleven van verantwoordelijkheid ook de werk/prive relatie raakt. Taak is dus bij werving het kaf (zij die vooral bevoegdheden willen) van het koren (zij die ook verantwoordelijkheid nemen) te scheiden.

PS: jammer dat er op http://www.ncsi.nl/2punt0 geen enkele mogelijkheid is tot interactie. Niet echt 2.0!

2 opmerkingen:

Xavier zei

Fijn dat u de NCSI-site heeft bezocht en deze u heeft geïnspireerd. Mogelijkheden voor meer interactiviteit en meer gebruik van ICT in onze werkwijze lopen momenteel en hopen we snel in te voeren.

Anoniem zei

In mijn loopbaan ben ik regelmatig het omgekeerde tegengekomen. Je neemt een bepaalde verantwoordelijkheid op je, vrijwillig, omdat het logisch is dat jij dat doet of omdat een leidinggevende dat heeft bedacht, en vervolgens blijk je één van de benodigde bevoegdheden om de taak tot een goed einde te brengen niet te hebben. Vaak beland je dan in allerlei bureaucratische procedures.

Je zult dus per rol in de organisatie zowel de verantwoordelijkheden als de bijbehorende bevoegdheden moeten vastleggen en de medewerker d.m.v. een 2.0-[v]inkje en een (elektronische?) handtekening laten bevestigen dat hij deze rechten en plichten heeft gelezen èn begrepen.

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007