Mark Buyvens schreef op zijn weblog:
Het fenomeen 'Enterprise 2.0' bestaat niet en zal ook nooit bestaan omdat de context die aan de basis ligt van het virale succes van Web 2.0 niet aanwezig is binnen een onderneming en daar ook niet kan geïmiteerd worden. [.......] Misschien moeten we dan toch maar eens ernstiger overwegen de richting uit te gaan van organisatievormen die een [mismatch met de eisen die innovatie management daaraan stelt] vermijden. Organisaties waar individuen meer keuzevrijheid, meer autoriteit en meer zelfbeschikkingsrecht hebben en vooral, veel minder bazen.
(zie http://www.xpragma.be/view117.php)
Dat is een terecht en scherp onderscheid tussen Enterprise 2.0 enerzijds en het Nieuwe Werken anderzijds. Het Nieuwe Werken gaat niet over technologie. Het gaat erom mensen de ruimte geven om hun persoonlijke ambities en creativiteit in te zetten om bedrijfsdoelstellingen te behalen.
En toch gaat het ook om technologie, want:
1. Mensen selecteren werkgevers ook op de middelen die zij tot hun beschikking krijgen
2. Je kunt het niet tegenhouden. Wat mensen privé gebruiken (web2.0) willen ze ook op hun werk. Als je het niet biedt, gaan ze gewoon op internet publieke diensten gebruiken
3. Technologie is een middel om de productiviteit van kenniswerkers te verbeteren
De vraag die de laatste weken steeds weer bij me opkomt is: als dat Nieuwe Werken zo geweldig is, waarom doen de meeste organisaties het dan niet al lang? Zou het dan toch de beschikbaarheid van technologie zijn die de doorbraak kan verzorgen om wel serieus met het Nieuwe Werken aan de gang te gaan?
Peter Drucker stelde ons voor de volgende uitdaging:
De belangrijkste, en een echt unieke, bijdrage van management in de 20e eeuw was het vervijftigvoudigen van de productiviteit van de fabrieksarbeider. De belangrijkste bijdrage die van management in de 21e eeuw wordt gevraagd,is een vergelijkbare toename van de productiviteit van de kenniswerker.
In deze blog zal ik mijn ideeën hierover, vanuit het vakgebied informatiemanagement, delen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Over mij
- Paul Ruijgrok
- Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager.
Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.
Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.
Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007
Geen opmerkingen:
Een reactie posten