dinsdag 7 december 2010

Laatste(?) stuiptrekkingen van email: Social email


John Mancini schrijft op zijn blog over social email (zie hier). Social email is de integratie van social media (zoals LinkedIn en Facebook) met email. Door de integratie krijg je onder andere de mogelijkheid om vanuit je email door te prikken op het profiel van de afzender, waardoor je meer inzicht krijgt in zijn expertise, interesses en waar de afzender op dit moment mee bezig is.

Hoewel het een nuttige aanvulling op email is, krijg ik hier toch sterk het idee van iets marginaal verbeteren wat eigenlijk structureel niet goed is.

Email heeft immers het probleem dat het individueel is. Alleen jij hebt toegang tot je email, plus de andere geadresseerden en de afzender. Delen van informatie wordt zo een niet vanzelfsprekende activiteit. Verder hebben we met email altijd het probleem van versiebeheer. Je zoekt een rapport dat je via de email toegestuurd hebt gekregen. De laatste versie uit je eigen email-box vinden is al een stap. Maar hoe weet je dat iemand niet al een nieuwere versie heeft, die jij nog niet hebt?

Online digitale samenwerkingsruimten (je mag het collaboration noemen) hebben deze problemen niet. Op deze centraal beschikbare plaats staat altijd de laatste versie die steeds voor de gehele doelgroep toegankelijk is. Dat werkt op een veel natuurlijkere manier en is meer fool-proof.

We moeten er toch eens mee stoppen om documenten te delen via email. Email is geen goed systeem om document logistiek op te lossen. Social email lijkt een laatste stuiptrekking van email te zijn om de centrale rol die email speelt in het leven van informatie- en kenniswerkers te behouden.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007