dinsdag 25 november 2008

Web 3.0: kunnen we "2.0" overslaan?

Wanneer ik met mensen spreek over Web 2.0 en al die andere 2.0 zaken, vragen ze me weleens: "Maar er is toch ook al web 3.0, kan ik 2.0 overslaan?".

Web 3.0 staat conceptueel nog meer in de kinderschoenen dan web 2.0. Een blik op Wikipedia leert dat er zeker nog geen consensus over is. Een van de suggesties die wordt genoemd is (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Web_3.0, een nederlandstalige versie is er nog niet):
"Following the introduction of the phrase "Web 2.0" as a description of the recent evolution of the Web, the term "Web 3.0" has been introduced to hypothesize about a future wave of Internet innovation. Views on the next stage of the World Wide Web's evolution vary greatly, from the concept of emerging technologies such as the Semantic Web transforming the way the Web is used (and leading to new possibilities in artificial intelligence) to the observation that increases in Internet connection speeds, modular web applications, and advances in computer graphics will play the key role in the evolution of the World Wide Web."

Het meest gehoorde element van Web 3.0 is dat van het semantische web. Het netwerk gaat betekenis geven aan content en via de betekenis content in relatie met elkaar brengen en uiteindelijk naar de informatieconsument toebrengen. De impact van Web 3.0 is daarmee potentieel groot. Denk je eens in wat het voor de productiviteit van de kenniswerker kan betekenen als alleen die relevante kennis tot hem komt die hem echt verder helpt. Dat zou een groot deel van de data-overload tegengaan. Het gaat daarmee primair om informatie- en kennismanagement.

Web 2.0 en ook Enterprise 2.0 gaat echter over iets heel anders. Het gaat niet over het selecteren, distribueren en ordenen van informatie; hoewel met zaken als delicious.com misschien een beetje. Web 2.0 gaat toch vooral over creatie van content en de egalitaire samenwerking die daaraan ten grondslag ligt. Wederom Wikipedia:
"The term "Web 2.0" describes the changing trends in the use of World Wide Web technology and web design that aim to enhance creativity, communications, secure information sharing, collaboration and functionality of the web. " (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Web_2.0).

De impact van web 2.0 is daarmee voor organisaties veel groter dan die van 3.0. Niet alleen het informatie- en kennismanagement proces veranderd, ook de wijze waarop kennisintensieve, primaire bedrijfsprocessen worden uitgevoerd. De wijze waarop mensen samenwerken verandert.

Web 2.0 zorgt voor een grote toename van de hoeveelheid informatie die kenniswerkers dagelijks tot zich moeten nemen. Web 3.0 kan dat proces vergemakkelijken en wellicht zelfs een noodzakelijke aanvulling zijn om 2.0 tot een succes te maken. Web 3.0 zal 2.0 echter niet vervangen en 2.0 overslaan is dus echt geen optie.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007