vrijdag 21 november 2008

Drempelvrees

Veel toepassingen van het Nieuwe Werken -en overigens ook voor Web 2.0- hebben als kenmerk dat ze pas echt waarde krijgen, als er een bepaald aantal mensen deelneemt. Met de toename van het aantal deelnemers, stijgt de waarde van het netwerk.

Bij de implementatie van het Nieuwe Werken is het dus van belang om over de eerste drempel heen te komen. Want voor de eerste gebruiker is de waarde van het netwerk nul. Er moet dus naast de waarde van het netwerk ook een directe toegevoegde waarde voor het individu zijn.

Delicious (zie www.delicious.com) heeft dat goed begrepen. Op een overzichtelijke manier managen, ordenen en beheren van je bookmarks heeft al direct waarde voor de individuele gebruiker. Het delen van bookmarks en het kennen van de populariteit van bookmarks, zijn zaken die de waarde van het netwerk bepalen. Deze gaan dus pas in tweede instantie waarde toevoegen en zorgen dus voor een extra beloning.

Voor de organisatie die met het Nieuwe Werken (en met name de ondersteunende technologie) aan de gang gaan, is het dus zaak om die individuele waarde in de eerste toepassing te herkennen en een belangrijke rol in het communicatieplan te geven. Dit zal afhankelijk zijn van de specifieke organisatie en de knelpunten en ambities die ze hebben.

Een aantal voorbeelden:
1. Sharepoint: overzichtelijk en centraal versies van documenten beheren en daarna content organisatiebreed delen
2. Newsgator: stroomlijnen en filteren van je eigen RSS-feeds en daarna content delen en mensen vinden met gelijke interesses
3. Wiki's: publiceren van reeds aanwezige catalogi en woordenlijsten en daarna collectief aan nieuwe content werken
4. Sharepoint: beheren en sorteren van al je powerpointslide en daarna powerpointslides met elkaar delen

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007