Manufactoring Insights kwam vorige week met een persbericht met de veelbelovende titel:
"Manufacturing Insights Predicts Web 2.0 Collaboration Technologies Will Mitigate Disruption Wrought By A Departing Workforce" (zie http://www.idc.com/getdoc.jsp;jsessionid=YPMU5AD4NELLOCQJAFDCFEYKBEAVAIWD?containerId=prUS21496808).
Een van de centrale stellingen was dat Web 2.0 kon voorkomen dat veel kennis uit organisaties zou vertrekken met de uitstromende babyboom generatie. Belangrijke voorwaarde voor deze logica lijkt echter te zijn dat juist de babyboom generatie hun kennis gaat delen met Web 2.0 technologieen.
Het lijkt mij echter een hele lastige om de babyboomers ook echt aan Web 2.0 te krijgen. Het gebruik van nieuwe technologie is één ding, maar het gaat hier ook om een cultuurverandering. Delen van kennis en informatie is de standaard geworden en dat is toch een hele andere manier van denken en doen.
Er is gelukkig ook goed nieuws. Eerder verwees ik al naar het rapport van AIIM: Enterprise 2.0: Agile, Mergent & Integrated (zie http://www.aiim.org/tempfiles/34464.pdf). Hierin wordt voor een paar vragen ook onderscheid gemaakt tussen verschillende generaties.
38% van de Boomers vindt dat Web 2.0 een significante invloed zal hebben op de bedrijfsdoelen. En dat is best veel (Gen X: 45% en Millenials: 37%). 52% van de Boomers acht de kans op succes van Web 2.0 aannemelijk (Gen X: 52%, Millenials: 59%).
Peter Drucker stelde ons voor de volgende uitdaging:
De belangrijkste, en een echt unieke, bijdrage van management in de 20e eeuw was het vervijftigvoudigen van de productiviteit van de fabrieksarbeider. De belangrijkste bijdrage die van management in de 21e eeuw wordt gevraagd,is een vergelijkbare toename van de productiviteit van de kenniswerker.
In deze blog zal ik mijn ideeën hierover, vanuit het vakgebied informatiemanagement, delen.
woensdag 5 november 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Over mij
- Paul Ruijgrok
- Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager.
Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.
Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.
Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007
Geen opmerkingen:
Een reactie posten