woensdag 21 januari 2009

Een geloofwaardige business case

Het Nieuwe Werken is een breed begrip met multi-disciplinaire elementen. De bijdrage die het Nieuwe Werken aan organisaties kan leveren is daarom ook zeer divers. Een bloemlezing:
- kostenbesparing
- betere en snellere innovatie
- mileubesparing
- aantrekkelijker zijn op de arbeidsmarkte
- klanttevredenheid verhogen
- medewerkertevredenheid verhogen
- beter kennismanagement
en de lijst is waarschijnlijk nog veel langer.

Nu is het voor projecten die het Nieuwe Werken implementeren, net als voor alle projecten, van belang om de kosten van het project tegen de baten af te zetten. We maken een business case of investeringsvoorstel.

De neiging van veel mensen en organisaties is om aan de baten kant alle mogelijke voordelen van het nieuwe werken te noemen. Dus kostenbesparing én betere innovatie én milieu én klanttevredenheid én medewerkertevredenheid. Daarmee komen de baten meestal met gemak hoger uit dan de kosten.

Er m.i. zitten echter twee nadelen aan deze aanpak:
1. Het is ongeloofwaardig. Het is niet realistisch dat één project een oplossing gaat zijn voor alle problemen binnen een organisatie. En een soepele besluitvorming vraagt juist een geloofwaardige business case, b.v. SMART (met de R van realistisch)
2. Het maakt het project ongericht. Het kiezen van één, maximaal twee, doelen helpt om een project de benodigde focus te geven. En dat helpt om binnen het project op een voor iedereen voorspelbare en inzichtelijke manier keuzes te maken. Zo voorkom je eindeloze discussies over een ontwerpkeuze die weliswaar extra medewerkerstevredenheid oplevert, maar ten koste gaat van de klanttevredenheid.

Durf te keizen voor het voor jou organisatie belangrijkste voordeel dat het Nieuwe Werken gaat brengen. Dat verhoogt de kans op slagen en een snelle implementatie.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007