Wanneer zij echter over het nieuwe werken spreekt, stelt ze dit gelijk aan Business Process Redesign (BPR). Nu is BPR een vrij brede term, waar je veel verschillende dingen onder kan verstaan. Volgens Wikipedia is BPR "een managementtechniek en methodologie waarin een organisatie zijn bedrijfsprocessen fundamenteel en radicaal herstructureert om op deze manier grote verbeteringen in de organisatie te weeg te brengen".
Dit gaat echter uit van een traditionele waarde keten, die je bijvoorbeeld als volgt kunt visualiseren:
Het Nieuwe Werken of Werken 2.0 is voor mij echter een veel breder begrip, dat op veel meer plaatsen in deze waardeketen ingrijpt:
Juist door een herinrichting van het werk met nadrukkelijk ruimte voor ambities, leercurves en zelf-ontplooiïng, bereik je dat mensen hun behoeften vervullen door te werken zelf en niet alleen door het resultaat (de productie) die wordt geleverd.
Door de grondstoffen slimmer in te zetten, wordt daarnaast bereikt dat dezelfde waarde wordt gecreëerd met minder belasting voor het milieu. Minder werkgerelateerd reizen is daar maar één aspect van, zie mijn eerdere blogpost "Greenwheels voor de kenniswerker". Door fysieke producten te omgeven met diensten en een netwerk-ervaring, wordt met dezelfde grondstoffen meer waarde gecreëerd.
Tenslotte leidt web 2.0 tot een effectievere consumptie. Consumenten-review-websites maken de keuze voor een product effectiever, waardoor producten wat langer gebruikt worden. Marktplaats en andere hergebruik-initiatieven leiden tot minder verspilling. Als bedrijf wil je natuurlijk een stimulerende rol hieraan geven, zodat de positieve lading van je merk beter wordt.
Daar waar BPR leidt tot productiviteit 1.1, leiden het Nieuwe Werken, Werken 2.0 en Web 2.0 tot Productiviteit 2.0.
2 opmerkingen:
Mooi artikel. Vergeet ook niet dat huidige organisaties meer en meer in een netwerk structuur werken.
Het nieuwe werken pas hier heel mooi in. Enterprise 2.0 oplossingen zorgen er voor dat de kenniswerker betere en sneller informatie ter beschikking heeft wat de productiviteit verhoogt.
Groet,
Bart Schrooten
www.lumoresearch.com
Goed artikel!
Laten we nog even extra stilstaan bij de begeleiding van het personeel in zo'n organisatieverandering. Helaas wordt er nog vaak top-down verandering doorgevoerd. Terwijl meer succes wordt behaald met bottum-up. Het regelt zichzelf vaker dan de leiding denkt. Loslaten en delen is vele malen belangrijker dan controleren en voorschrijven.
Wil een herstructurering slagen, start bij het personeel op de vloer. Betrek ze erbij. Niet alleen de ontwikkeling die ze kunnen doormaken, voorhouden. Actief meedenken creëert draagvlak. Krijg het operationeel personeel mee en je bent al over de helft!
Een reactie posten