maandag 20 december 2010

Greenwheels voor de kenniswerker

Afgelopen mei hield Rachel Botsman een Ted Talk de titel "The case for collaborative consumption". Rachel spreekt hier over de mogelijkheid om met een product of dienst meer consumptie te bereiken. Greenwheels is daar een voorbeeld van. De meest auto's staan 23 uur per dag voor de deur. Dus waarom niet een auto time-sharen. Een ander voorbeeld is een boormachine. Deze worden gemiddeld 12 tot 13 minuten gebruikt. Niet per dag maar gedurende hun hele levensloop! "You don't want a dril, you want a hole!" Ook hier ligt time-sharing voor de hand. Zelfs met boeken en DVD's kan het. Want jouw zolder ligt toch ook vol met boeken die je nooit meer gaat lezen? En dus zijn er sites op internet waar je boeken kunt ruilen. Vrij naar de reclame van schoenmakers: "Gun boeken een tweede ronde, weggooien is zonde".

Tot dusverre heeft nog niemand een uur extra hoeven werken of een kilo ijzer extra gebruikt en toch is de "koopkracht" van de consument sterk verbeterd door meer effect uit een product te halen, simpelweg door het vaker te gebruiken.

Maar, dit is een site over de productiviteit van de kenniswerker en bovenstaande gaat over consumptie van goederen. Wat is nu het verband?

De voorbeelden die Rachel aandraagt vormen een bron voor inspiratie om niet te denken in termen van productiviteit, maar in termen van het oogsten van die productiviteit. Kennisdelen is natuurlijk een voor de hand liggende vorm hiervan. Het hergebruiken van best-practises, analyses, verzamelde data zijn allemaal vormen van collaborative consumption die het effect van de productie van de kenniswerker vergroten.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007