Vorige week stond in NRC een artikel over de relatie tussen Google Trends en de Amerikaanse verkiezingen. Kan het artikel nog niet on-line vinden maar Nu.nl verwijst er al wel naar: http://www.nu.nl/news/1831814/2030/Google_Trends_hielp_Obama_aan_zege.html.
Het verhaal gaat als volgt: na de verkiezing tot republikijnse kandidaat zet McCain zijn campagne voort, terwijl de verkiezingsstrijd tussen Obama en Clinton voort gaat. Meeste kranten sturen daardoor tweede keus journalisten, meestal jongeren, met McCain mee. Deze journalisten hebben een website en vinden traffic op hun website zeer belangrijk (het verhaal zegt niet waarom, maar zou kunnen zijn ivm advertentie inkomsten, naamsbekendheid, carrière mogelijkheden etc.). Nu weten de journalisten dat het belangrijk is om op zoekmachines gevonden te worden. Om dit te bereiken moeten ze hoog op de ranking staan op trefwoorden waar vaak op gezocht wordt. Nu werd toe vaker op Obama gezocht, dan op McCain, zo bleek uit Google Trends (http://www.google.com/trends?q=obama%2C+mccain&ctab=0&geo=all&date=ytd&sort=1). Dus gingen (zelfs de journalisten die met McCain mee op campagne waren) meer over Obama schrijven dan over McCain. Dit zou Obama de beslissende voorsprong hebben bezorgd.
Stel je nu voor dat je met het Nieuwe Werken binnen een organisatie aan de gang gaat. Je stimuleert iedereen een eigen weblog bij te houden om hun kennis en expertise ten toon te stellen. Om voor interessante projecten uitgenodigd te worden, is het van belang dat als collega's op een onderwerp zoeken, jouw trefwoord bovenaan de lijst staat. En het kan ook geen kwaad om bij een aantal andere in het spotlicht staande topics bovenaan te komen, want dat is goed voor je zichtbaarheid en naamsbekendheid.
Een andere anekdote is het verhaal van een product manager bij een groot internationaal technologie bedrijf. Deze vertelde mij dat ze op hun intranet konden zien hoe vaak een artikel door andere was gelezen. Dus zij hij: "Dat is handig, want dan hoef ik alleen de artikelen te lezen die veel gelezen worden. Zo bespaar ik tijd en blijf ik toch op de hoogte." Ook hier geldt dus dat het gebruik van de wisdom of the crowd leidt tot een tendens richting de mainstream.
Consequentie is dat veel kenniswerkers zich primair zullen richten op de mainstream, de onderwerpen die de aandacht van veel collega's hebben. Dit heeft twee gevolgen: (1) er wordt veel talent dubbel ingezet op dezelfde onderwerpen en (2) doorbraak ideeen en nieuwe perspectieven zullen minder snel ontstaan.
Kortom om bij de implemenatie van het Nieuwe Werken de effectiviteit van de kenniswerker te verbeteren, zal de zuigkracht van de mainstream verminderd moeten worden. Ik ben benieuwd of jullie ideeen hebben hoe je dat voor elkaar krijgt.
Peter Drucker stelde ons voor de volgende uitdaging:
De belangrijkste, en een echt unieke, bijdrage van management in de 20e eeuw was het vervijftigvoudigen van de productiviteit van de fabrieksarbeider. De belangrijkste bijdrage die van management in de 21e eeuw wordt gevraagd,is een vergelijkbare toename van de productiviteit van de kenniswerker.
In deze blog zal ik mijn ideeën hierover, vanuit het vakgebied informatiemanagement, delen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Over mij
- Paul Ruijgrok
- Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager.
Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.
Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.
Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007
1 opmerking:
Die "zuigende werking van de mainstream" is natuurlijk van alle tijden, maar wordt versterkt door de beschikbaarheid van techniek.
Hetzelfde geldt voor statistiek waarmee je een bepaalde, al dan niet gewenste, versie van de werkelijkheid creëert.
Voor de dubbele inzet heb ik geen oplossing, omdat mensen toch hun eigen keuzes maken of denken te maken, want ze worden overduidelijk beïnvloed (gemanipuleerd?) door Google Trends e.d..
Het tweede aspect is misschien geen probleem... Nieuwe ideeën zullen altijd ontstaan, en de ècht goede ideeën zullen versneld profiteren van zaken als Google Trends. Het sneller ontstaan van een mainstream rond een bepaald thema zorgt juist voor een verbetering van de effectiviteit, omdat niet iedereen meer alles hoeft te lezen.
Verder kun je je eigen ideeën altijd promoten via AdWords of Viral Marketing, maar dan heb je naast je idee ook geld of een "creatieve verpakking" nodig.
Dat laatste houdt bovendien in dat je niet alleen de trends moet volgen via het medium van jouw voorkeur, maar dat je ook in de gaten moet houden welke media aan populariteit winnen.
Een reactie posten