donderdag 14 oktober 2010

Facebook in de ban, deel 2


Eerder schreef ik al over organisaties die het gebruik van Facebook voor hun medewerkers willen verbieden (zie hier). Nu wil de duitse regering het gebruik van Facebook verbieden voor het onderzoeken van sollicitanten (zie bijvoorbeeld de Telegraaf).

Openbare informatie gebruiken mag wel, maar vrienden worden op Facebook met sollicitanten om zo tot meer achtergrond informatie te komen mag niet.

Enerzijds is dat natuurlijk vervelend voor al die recruiters die (met het boek Groundswell onder de arm) vrienden van potientiële werknemers zijn geworden om juist aandacht voor hun bedrijf te krijgen. Mogen ze al die vrienden niet meer aannemen.

Anderzijds is het weer eens een actie om vanuit de command-and-control wereld potentiële problemen te proberen te voorkomen met wet- en regelgeving. Als je hier echt iets mee wil, kun je beter de burgers in je land opleiden in het gebruik van 2.0. Wanneer we met pleisters gaan werken, blijf je aan de gang. Leer iedereen nu gewoon eens om niet te vallen. Is met vuurwerk toch ook heel succesvol geweest?

En voor hen die hun vrije-tijd-alter-ego publiekelijk op Facebook publiceren: Maximá is toch ook onze aanstaande koningin geworden ondanks feestfilmpjes?

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007