woensdag 7 januari 2009

IT beleid op het gebruik van Web 2.0

In InformationWeek staat een stuk over het monitoren van Facebook door de IT afdeling (zie http://links.techwebnewsletters.com/ctt?kn=4&m=30804270&r=MTM4NjMxMTU4MAS2&b=0&j=NDQ1OTEzOTMS1&mt=1&rt=0). Het is een reactie op een artikel van Gartner Met de titel "Butt Out IT! Facebook "Productivity Loss" Is No Concern of Yours" (zie http://blogs.gartner.com/brian_prentice/2008/11/23/butt-out-it-facebook-productivity-loss-is-no-concern-of-yours).



Een van de pijlers onder het Nieuwe Werken is een betere balans tussen werk en privé. Werken wordt locatie-onafhankelijk(er). Bij thuiswerken hoort dan ook "kantoorrecreëren". Een prima reden om zelfs privé gebruik op Facebook op kantoor en tijdens kantoortijden toe te staan en de privacy van de gebruiker te respecteren. En Facebook staat hier model voor vele web 2.0 toepassingen.



Daarnaast is Facebook voor veel mensen ook een middel om hun professionele netwerk up-to-date te houden. Lijkt me iets waarvan je juist graag wil dat medewerkers tijd in investeren.



En aan het eind van de dag: als medewerkers Facebook gebruiken als afleiding van het werk, om de verveling tegen te gaan........ Dan heb je je medewerkers onvoldoende geinspireerd en gemotiveerd om het zo verlangde resultaat te behalen dat je van ze verwacht. Facebook monitoren of zelfs verbieden leidt dan tot een vlucht in iets anders. Staat Patience nog steeds geïnstalleerd?

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007