zaterdag 4 december 2010

Sociale Media en de productiviteit van de kenniswerker

Maandag 6 december ben ik een van de sprekers op het Sociale Innovatie Lab 2010. Ik ga het daar hebben over Sociale Media en de productiviteit van de kenniswerker. (zie hier)

Lang niet alle bedrijven gebruiken de nieuwe technologieën, die voortkomen uit web 2.0 en social media, voor hun bedrijfsvoering. Sterker nog, technologieën als Twitter, Facebook, YouTube en Blogs worden regelmatig zelfs verboden en met behulp van een firewall buiten de organisatorische deuren gehouden.

Het resultaat is dat medewerkers van die organisaties wel weten wat hun schoolvriend vanochtend voor ontbijt had, maar niet weten waar hun collega's mee bezig zijn.

Aan de andere kant wordt Social Media met regelmaat ingezet om de communicatie en verbinding met klanten te leggen. Dit lijkt me ook relevant binnen (grotere) organisaties. Je zou het Enterprise Groundwell kunnen noemen. Door goed te luisteren en de dialoog te zoeken binnen de organisatie kan veel bereikt worden. Een conventionele variant daarvan is de ideeën bus binnen organisaties, maar ook de medezeggenschap zou je hieronder kunnen noemen.

In de Enterprise 2.0 wordt dit vanzelfsprekend niet georganiseerd of geregisseerd, maar ontstaat het organisch vanuit the crowd. Wel water geven dus, anders gaat het niet bloeien.

De auteurs onderscheiden 5 strategieen die je zou kunnen nastreven:

1. Luisteren; weten wat er in alle hoeken en gaten van je organisatie speelt door te luisteren naar wat collega's tegen elkaar zeggen op discussie fora etc. Kunnen overigens best discussie fora op het web zijn. Kijk maar eens hoeveel bedrijfsgebonden groepen er zijn op Linked-in.

2. Praten; de dialoog zoeken met je collega's om nog beter te begrijpen wat er speelt en ook dingen uitleggen. Niet gaan schreeuwen, want dan gaat het weer op communicatie van bovenaf lijken.

3. Support; collega's elkaar laten helpen. Vragen aan elkaar stellen en het antwoord vastleggen. Als dan later nog eens iemand met dezelfde vraag zit, is het antwoord on-line beschikbaar. Zou bijvoorbeeld kunnen helpen om de helpdesken te ontlasten.

4. Inspireren; collega's elkaar laten overtuigen van de juiste beslissingen die een organisatie moet nemen. Elkaar ook de positieve verhalen laten delen, zodat anderen zich daaraan op kunnen trekken.

5. Omarmen; goede ideeën spotten en elkaars creativiteit en innovativiteit gebruiken om tot nieuwe inzichten te komen.

Kortom: mensen de ruimte geven om hun persoonlijke ambities en creativiteit in te zetten om bedrijfsdoelstellingen te behalen. En dat is toch waar het Nieuwe Werken ook om begonnen was?

Vragen ik in de discussie wil bespreken zijn:

1. Wat zou het effect van social media op de productiviteit van de kenniswerker kunnen zijn?

2. Welke nadelen kleven aan het gebruik van social media vanuit het perspectief van beleidsmakers en van kenniswerkers?

3. Hoe zou je social media kunnen inzetten om het positieve effect te bereiken zonder de genoemde nadelen op de koop toe te krijgen?

Ik zal komende week de resultaten van de discussie met jullie delen.

6 opmerkingen:

comprend communicatie bv | Martin van Leeuwen zei

Paul, wil je dit artikel ook in de LinkedIn groep Online Sociaal Innovatie Lab publiceren?
Groet, en tot maandag!
Kijk naar de live uitzending op www.livestream.com/onlinesociaalinnovatielab

Martin van Leeuwen
comprend.nl

Anoniem zei

Ben benieuwd wat eruit die oefening komt! Veel succes.

Inge van Halder zei

In de blog wordt melding gemaakt van het feit dat resultaten van de discussie op het blog zouden verschijnen. Ik ben met name op zoek naar de uitkomst van de discussie over de effecten van social media op arbeidsproductiviteit. Waar kan ik die vinden?
Inge van Halder

Inge van Halder zei

Ik ben vooral benieuwd naar de uitkomsten van de discussie over social media en de effecten hiervan op arbeidsproductiviteit. In deze blog geeft u aan hierop terug te komen. Waar kan ik die informatie vinden?
Dank, Inge

Paul Ruijgrok zei

Dag Inge,
Dank je wel voor je vraag. Het was me weer ontschoten dat ik dit zou doen.

Een enquete onder de deelnemers liet zien dat het overgrote deel verwacht dat sociale media een bijdrage leveren aan de productiviteit. Helaas is uit de discussie niet naar voren gekomen waar die voordelen dan precies in zitten en hoe groot het voordeel is.

De Universiteit van Melbourne schijnt daar onderzoek naar gedaan te hebben en komt op 9%! Overigens wel uit een verassende hoek: social media als rustmoment.

Ik vond dit op http://www.traffic-builders.com/nieuws/items/social-media-verhogen-productiviteit.html

Ik kon het rapport zelf zo snel niet vinden, maar als jij het vindt, stuur je het me dan toe?

Inge van Halder zei

Heb eveneens niets kunnen vinden. Universiteit van Melbourne aangeschreven met verzoek om informatie. Als er reply komt, laat ik het zeker weten.

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007