donderdag 14 oktober 2010

Facebook in de ban, deel 2


Eerder schreef ik al over organisaties die het gebruik van Facebook voor hun medewerkers willen verbieden (zie hier). Nu wil de duitse regering het gebruik van Facebook verbieden voor het onderzoeken van sollicitanten (zie bijvoorbeeld de Telegraaf).

Openbare informatie gebruiken mag wel, maar vrienden worden op Facebook met sollicitanten om zo tot meer achtergrond informatie te komen mag niet.

Enerzijds is dat natuurlijk vervelend voor al die recruiters die (met het boek Groundswell onder de arm) vrienden van potientiële werknemers zijn geworden om juist aandacht voor hun bedrijf te krijgen. Mogen ze al die vrienden niet meer aannemen.

Anderzijds is het weer eens een actie om vanuit de command-and-control wereld potentiële problemen te proberen te voorkomen met wet- en regelgeving. Als je hier echt iets mee wil, kun je beter de burgers in je land opleiden in het gebruik van 2.0. Wanneer we met pleisters gaan werken, blijf je aan de gang. Leer iedereen nu gewoon eens om niet te vallen. Is met vuurwerk toch ook heel succesvol geweest?

En voor hen die hun vrije-tijd-alter-ego publiekelijk op Facebook publiceren: Maximá is toch ook onze aanstaande koningin geworden ondanks feestfilmpjes?

woensdag 6 oktober 2010

Definitie van het Nieuwe Werken (2)


Eerder schreef ik op deze blog over de definitie van het nieuwe werken (zie Definitie van het Nieuwe Werken). In Management&Literatuur las ik over het boek "Het Nieuwe Werken ontrafeld" van Ruurd Baane, Patrick Houtkamp en Marcal Knotter. Zijn ontleden het Nieuwe Werken in vier werkprincipes:
  1. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken
  2. Sturen op resultaat
  3. Vrije toegang tot informatie
  4. Flexibele arbeidsrelaties
Op zich een prima definitie. Bij sturen op resultaat wordt echter aangegeven dat dit een rechtstreeks gevolg is van tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Daar ben ik het hardgrondig mee oneens.

Voor mij is de reden, om met het Nieuwe Werken aan de gang te gaan, de wens om de productiviteit van de kenniswerker te vergroten. Om dit te bereiken zul je (vaak) tijds- en plaatsonafhankelijk werken moeten introduceren en (bijna altijd) sturen op resultaat. En inderdaad: tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan bijna niet zonder sturen op resultaat.

Andersom zou je ook kunnen redeneren dat tijd- en plaatsonafhankelijk een gevolg van sturen op resultaat is. Wanneer je sturen op resultaat invoert, zul je immers ook niet willen micro-managen op het moment en de plek waarop het werk wordt uitgevoerd.

Kortom: een prima decompositie van het Nieuwe Werken, maar doel-en-middelen-relatie zou nog wat scherper kunnen.

vrijdag 1 oktober 2010

Vertrouwen op motivatie


Jack van Dooren vraagt zich in de HNW groep op Linked in af wat de rol is van vertrouwen bij het Nieuwe Werken. Hij vraagt: "Wordt door HNW ineens een probleem zichtbaar gemaakt, dat een deel van de leidinggevenden nu al niet vertrouwt op de professionaliteit van zijn medewerkers? " (zie http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers=&discussionID=30598051&gid=2214821&commentID=23550565&trk=view_disc)

Vertrouwen zal een belangrijke rol spelen, maar ik denk dat motivatie de centrale sleutel is. Wanneer je denkt dat mensen niet te vertrouwen zijn, moet je als manager nagaan waar je dan wel op kunt vertrouwen. Direct toezicht is niet mijn ding, want het werkt wel om een 6 te scoren, maar je zult er nooit de maximale potentie mee uit je mensen krijgen.

Waar je altijd op kunt vertrouwen is dat mensen reageren op prikkels. Een te vage opdracht, of juist een overgespecificeerde opdracht geven, over iemands rug meekijken en een goed prestatie onbesproken laten. Het zijn allemaal prikkels die ervoor zorgen dat mensen NIET de maximale inspanning leveren.

Mensen verbinden met een bedrijfsdoelstelling die er echt toe doet, mensen ruimte geven om hun werk naar eigen inzicht in te richten, mensen waarderen voor de inspanning EN de prestaties die ze leveren. Dat zijn prikkels die volgens mij wel werken en ook binnen het Nieuwe Werken passen. Het levert gemotiveerde mensen op, daar kun je op vertrouwen.

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007