zaterdag 25 oktober 2008

Papierloos kantoor: zou het er toch van komen?

Digitalisering heeft niet tot een papierloos kantoor geleid. Integendeel. De hoeveelheid informatie is, mede door de invoering van de PC, enorm toegenomen. En daarmee ook de hoeveelheid papier.

Papier heeft t.o.v. digitale documenten drie voordelen:
1. Je kunt op papier aantekeningen maken en tekst markeren
2. Het leest fijner
3. Papier kun je op een andere manier organiseren, soms is dat overzichtelijker

Een veel genoemd punt van het nieuwe werken (maar volgens mij zeker niet het belangrijkste) is lokatie onafhankelijk werken. Hiermee ontstaat een belangrijk nadeel van werken met papier: het vraagt logistiek beheer om de informatie op de juiste tijd, op de juiste plaats te krijgen.

Punt 3 wordt minder relevant door de opkomst van zoekmachines, maar ook door social bookmarking en tagging.

Punt 2: door de hoeveelheid email die we verwerken, het gebruik van zoekmachines etc. is onze tijd die we lezend achter het beeldscherm doorbrengen enorm toegenomen. Hiermee raken steeds meer mensen steeds meer vertrouwd met lezen vanaf een scherm. Toegegeven, het gaat meestal maar om een paar pagina's en niet een heel boek. Trainen voor een marathon begin je echter ook niet met een training van 42 kilometer.

Punt 1 blijft dan nog even staan. Maar stel nu dat je dit wel electronisch kan en tegelijkertijd als extra je aantekeningen en highlights ook nog met anderen delen. En dus ook toegang krijgen tot iemand anders zijn krabbel. Dat zou toch de doorslag geven om het gebruik van papier drastisch terug te dringen?

Deze mogelijkheid bestaat! Kijk maar eens op www.diigo.com. Toegegeven, ik heb het de eerste dag weer verwijderd, want het is niet stabiel. Maar, het concept staat en zou in de toekomst wel de definitieve nekslag voor "het papier" kunnen betekenen.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007