donderdag 27 november 2008

Content wordt gecreeerd door 1% van gebruikers

Het Nieuwe Werken en ook Enterprise 2.0 zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op online samenwerken en delen van informatie. Nu zal dat voor specifieke zaken, waarin men gericht op een specifiek doel samenwerkt, makkelijker zijn dan samenwerken om te leren en groeien.

Een artikel van Forrester bevestigt dat ook (zie http://blogs.forrester.com/groundswell/2008/11/reconciling-soc.html). Slechts een klein deel (21%) van de onderzochte populatie is een "creator", iemand die een eigen website of blog heeft of zelf gemaakte video, foto's, muziek en artikelen beschikbaar stelt. Volgens de website 90-9-1.com (zie www.90-9-1.com ) zelfs maar 1%, maar zij richten zich op het publieke internet.

Het creeren van een op kennisdeling gerichte community is dus afhankelijk van een beperkte groep creators, die daadwerkelijk content toevoegen. Voor het merendeel is uitsluitend lezen de belangrijkste activiteit: 69% volgens Forrester en 90% volgens 90-9-1.

Om nu toch een community een breder draagvlak te geven, zijn de groepen collectors en critics belangrijk. Collectors zijn mensen die RSS feeds volgen en bookmarks delen. Critics zijn mensen die ook reageren op websites en blogs. Deze groepen omvatten respectievelijk 19% en 37%. (het onderzoek laat toe dat mensen in meerdere categorieen zitten, zodat het totaal groter dan 100% is). Volgens 90-9-1 is dat dus 9%.

Het is daarmee interessant om juist de groep critics en collectors te betrekken in het delen van kennis. Dat kan door het commentaar dat zij hebben, de RSS feeds die ze volgen en de bookmarks die ze opslaan en taggen met de groep te delen. Het implementeren van Enterprise 2.0 en het Nieuwe Werken begint dus eerder met het delen van RSS feeds, dan met stimuleren dat iedereen een weblog heeft. Zo wordt in ieder geval de hoeveelheid informatie die mensen met elkaar delen groter en gaat de community leven. Door deelname en vooral de creators te stimuleren en te belonen, zullen hopelijk steeds meer mensen hun eigen ideeen en gedachten met elkaar gaan delen.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007