vrijdag 28 november 2008

Is het geven van vrijheid en vertrouwen 'de' managementmethode in het nieuwe werken?

Marijke Stokkel startte op LinkedIn, discussiegroep Het Nieuwe werken, de volgende discussie (zie http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers=&gid=123506&discussionID=555445&commentID=752202#commentID_752202):

Is het geven van vrijheid en vertrouwen 'de' managementmethode in het nieuwe werken?
In discussies over het nieuwe werken lees je vaak: de (hoogopgeleide kennis-)medewerkers kunnen prima met lossere kaders omgaan. Zij werken waar en wanneer ze willen, met behulp van allerhande technologie. Het zijn die ouderwetse managers die niet kunnen loslaten en sturen op aanwezigheid. Ik vraag me af of dit in de regel opgaat. Ben je als manager een bange zwartkijker als je niet vertrouwt dat al je medewerkers hun werk naar behoren uitvoeren wanneer ze zelf werktijden en -lokatie kunnen bepalen? Vinden kenniswerkers die complete vrijheid eigenlijk wel prettig? En zijn degenen die moeite hebben met de flexibiliteit die dit vereist, nog wel aantrekkelijk voor werkgevers?


Ik wil hier graag twee dingen aan toevoegen:

1. Ik las ergens een mij zeer aansprekende uitspraak over wat managen nu eigenlijk is (ik weet niet meer waar, sorry): een manager geeft de richting aan (b.v. doelstelling/visie/strategie) en moet vervolgens mensen aanzetten tot actie. Dit geldt ook bij het Nieuwe Werken. Alleen de manier is anders. Niet meer via command & control, maar via connect & collaborate, volgens Dik Bijl in "Het nieuwe werken". Of nog beter: vanuit een inspirerende visie (zie "Kus de visie wakker"). Als mensen hun eigen passie en ambitie herkennen in deze visie, zullen ze intrinsiek gemotiveerd zijn en hebben ze geen manager meer nodig.

2. Er wordt algemeen verwacht dat er de komende decennia een structureel tekort aan jonge, hoog opgeleide, talentvolle medewerkers zal zijn. Deze jonge medewerkers willen geinspireerd worden, niet gemanaged. Ze worden thuis niet gemanaged, op school niet, dus waarom op het werk wel? (zie 'Generatie Einstein"). Succesvolle organisaties zijn in staat deze schaarse talenten voor hun organisatie te winnen. De nieuwe manier van werken kan in sommige industrieen misschien wel een een noodzaak zijn om te overleven. Ook weer een mooie one-liner: het is niet de vraag of de Generatie Einstein klaar is voor de arbeidsmarkt, maar of de arbeidsmarkt klaar is voor de Generatie Einstein.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007