maandag 10 november 2008

Niet iedereen van Generatie Y is ideale werknemer

Op Managers-online stond een stuk over Generatie Y en de recessie. Daarin ook een stuk over de werk/prive balans van starters op de arbeids markt (zie http://www.managersonline.nl/nieuws/7684/recessieles-voor-generatie-y.html):

"De onderzoekers onderscheiden drie soorten starters. De eerste en grootste groep heeft als motto ‘werk hard, speel hard’ en ziet een duidelijke scheiding tussen werk en privé. De tweede groep wordt beschreven als ‘bang en bezorgd’, en vindt dat werk teveel privétijd opslokt. Niet perse omdat ze veel overwerken, maar omdat werkstress en vermoeidheid hun privéleven negatief beïnvloeden. Deze groep bestaat grotendeels uit vrouwen. De laatste groep wordt door de AGR aangeduid als ‘bewuste workaholics’ en karakteriseert vooral mensen geboren na 1982. Deze groep werkt graag en lang zolang ze maar zelf hun tijd in kunnen delen. Deze groep heeft er ook geen enkel probleem mee dat hun werk- en privéleven in elkaar overlopen. "

Het is goed om te weten dat hier dus drie groepen in zijn, waarop je in selectiegesprekken dus op kan letten. Met name de 'bewuste workaholics' zullen aantrekkelijk zijn voor werkgevers, daar ze, ceterus paribus, productiver zullen zijn. Het is overigens niet de verwachting dat deze mensen een burn-out zullen krijgen. Burn-outs komen voor vanuit situaties waarin je niet "in control" bent. Deze bewuste jonge mensen zijn wel "in control". Werkgevers kunnen dus beter ervoor zorgen dat ze dat ook blijven.

Algemeen wordt erkent dat komende jaren jonge, hoog opgeleide, talentvolle medewerkers schaars zullen zijn. En binnen die schaarse groep, is er dus ook nog onderscheid te maken is tussen medewerkers die iets extra's meebrengen en zij die dat niet doen. Extra reden dus om als potentiele werkgever heel onderscheidend te zijn naar de schaarse en op productiviteit gerichte medewerkers.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007