dinsdag 13 januari 2009

Informatiemanagement voor Web 2.0

Met de opkomst van Web 2.0 technieken binnen organisaties ontstaat ook een nieuwe manier waarop medewerkers met informatie omgaan en met elkaar en met de buitenwereld communiceren. Met de komst van email verandert dat al voor een deel. Informatie komt niet meer op één plaats de organisatie binnen en gaat ook direct van de werkplek van een medewerker naar buiten. De hoeveelheid informatie die verwerkt wordt neemt toe en het aantal duplicaten binnen een organisatie stijgt (denk maar aan CC's).

Nu wordt er binnen veel organisaties al beperkt gebruik gemaakt van o.a. Wiki’s, weblogs, RSS-feeds, virtuele samenwerkingsruimten, sociale netwerken en sites voor bookmarking en tagging. De uitdaging, die we bij email tegenkwamen, wordt daarmee nog groter. De hoeveelheid gebruikte en gecreëerde informatie neemt verder toe. Er wordt nu niet meer van één (email) systeem gebruik gemaakt, maar informatie wordt gecreëerd en bewaard op allerlei verschillende systemen. Systemen die vaak ook buiten de organisatie staan. Zo is het mogelijk dat medewerkers bijdragen leveren in samenwerkingsruimten van ketenpartners.

Het belang van informatiemanagement is echter gelijk gebleven. Eisen die o.a. gesteld worden, zijn:
- Van informatie moet de authenticiteit bewaard blijven;
- Vertrouwelijke informatie moet vertrouwelijk blijven;
- De toegang tot informatie moet gegarandeerd zijn;
- Informatie moet ook tijdig vernietigd kunnen worden.
Dit staat allemaal in het teken van de continuïteit van de bedrijfsprocessen en de continuïteit van de kennis en het geheugen van de organisatie. Daarnaast is wetgeving, zoals de archiefwet, privacy wetgeving en wet op openbaarheid van bestuur, onverminderd van kracht.

Om op bovenstaande ontwikkelingen tijdig in te spelen is het van belang om een goed beeld te hebben van het huidige gebruik van web 2.0 technieken, de wijze waarop eindgebruikers de daarin gecreëerde en opgeslagen informatie beheren en de risico’s die hierbij ontstaan in kaart te brengen. Tijd voor actie dus.

Geen opmerkingen:

Over mij

Mijn foto
Tot 1992 studeerde ik Technische Informatica aan de TU Delft en in 2000 en 2001 heb ik een MBA opleiding gevolgd aan de Rotterdam School of Management. Ik werkte 10 jaar voor PinkRoccade als consultant, project manager, contract manager en business line manager. Daarna werkte ik 4 jaar bij KBenP als principal consultant. Ik was trekker van de thema's "het Nieuwe Werken" en ECM & Search. Daarnaast was ik inhoudelijk betrokken bij de projecten en adviesopdrachten.

Sinds 2010 ben ik zelfstandig ondernemer onder de firmanaam InforU BV. Mijn specialisme is productiviteit en de kenniswerker, het Nieuwe Werken, Web 2.0 en Informatiemanagement.

Publicaties:
*Over Toverdozen en Tovermensen, OverheidsDocumentatie (OD), 2010
*Kenniswerk kan 20% goedkoper –marktonderzoek naar effectiviteit van de kenniswerker KBenP, 2009
* Boekreview: Managing The Crowd – Steve Bailey OD, 2008
* Digitale werkplek voor Rijksambtenaren Overheidsmanagement, 2008
* Samen werken zonder regie leidt niet tot samenwerken Computable.nl, 2007
* Help de Bezoeker Zoekt! Paul Ruijgrok. KBenP Actueel, 2007